Jak rozkręcić karierę cukiernika?

Cukiernicy produkują słodycze i czekoladki. Ale to nie tylko słodka praca – w ramach swoich obowiązków kontrolują i monitorują sprzęt, który odpowiada za ważenie, mierzenie i mieszanie składników, pilnują ogrzewania mieszaniny do odpowiedniej temperatury, wlewają mieszaninę do foremek czy też dążą do tworzenia ukształtowanych słodyczy za pomocą form.

Wykorzystują również urządzenia pomiarowe i testujące, takie jak refraktometry, do testowania konsystencji i jakości produktu. Kariera cukiernika nie jest łatwa, a wszystkie zdobyte umiejętności można reprezentować podczas wydarzeń, jakimi są targi piekarnicze czy cukiernicze – w zależności od specjalizacji. Popularne są również targi lodziarstwa – szczególnie przed okresem wakacyjnym.

Jak jeszcze dążyć do tego, by być jeszcze lepszym w cukiernictwie?

W dużych fabrykach procesy wyżej wymienione są wysoce zautomatyzowane, dlatego cukiernik może się tam bardziej wykazać w innych kwestiach. Jednak te same podstawowe procesy są stosowane przez małe firmy lub osoby wytwarzające ręcznie słodkie produkty.

Bardzo wysoki standard czystości i higieny jest niezbędny w cukiernictwie – bez względu na to, czy mowa o targach czy o codziennym wytwórstwie. Coraz częściej producenci muszą brać pod uwagę implikacje zdrowotne swoich produktów, a obecnie kładzie się większy nacisk na stosowanie naturalnych składników- ten trend również można obserwować na targach.

W dużych firmach cukiernicy i producenci czekolady ściśle współpracują z asystentami produkcji, personelem zajmującym się pakowaniem, kontrolerami jakości i innymi specjalistami technicznymi, lecz zwykle CI przedstawiciele zespołu nie wybierają się z nimi na prezentację.

Cukiernicy zwykle pracują w fabrykach i pracują od 37 do 40 godzin tygodniowo. Praca zmianowa jest powszechna i często obejmuje weekendy. Osoby pracujące w specjalistycznych chocolatier pracują w podobnych godzinach, ale mimo tego zwykle znajdują czas na to, by wziąć udział w targach i wystawach. Często pracują w godzinach nadliczbowych w najgorętszych okresach, takich jak Wielkanoc i Boże Narodzenie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *