Sztuka przyrządzania mięsa

Mięso, jest wszechobecne w naszej kuchni. Jednak wbrew pozorom sztuka przygotowywania mięs, wymaga wprawy i cierpliwości.


Zacznijmy od noży, najpowszechniej wykorzystywane są noże wykonane ze stali nierdzewnej, są stosunkowo niedrogie i trwałe. Należy mieć jednak na uwadze fakt, że metale- takie jak nikiel, mogą wchodzić w reakcje z żywnością. Alternatywą może być nóż ceramiczny, którego ostrze wykonywane jest z dwutlenku cyrkonu. Cechuje go niesamowita ostrość, co ważniejsze ostrze noża ceramicznego nie wchodzi w reakcje z krojoną żywnością, nie rdzewieje i praktycznie nie wymaga ostrzenia. Jeśli zdecydujemy się skorzystać z takich noży, pamiętajmy, że za niebywałą ostrością idzie także kruchość, nóż ceramiczny nie może być wykorzystywany do krojenia np. kości.

10755288Kluczem do sukcesu każdej mięsnej potrawy jest jej doprawienie, w tym celu warto skomponować indywidualną kompozycję przypraw. Na rynku dostępne są moździerze i młynki do przypraw, dzięki którym z łatwością stworzymy wyjątkową mieszankę smakową.

Dla fanów intensywnych i wyrafinowanych dań, ciekawym urządzeniem okaże się siekacz do mięsa (można go dostać np. w https://www.tvokazje.pl/kuchnia/904-siekacz-do-miesa-victor-jednorzedowy-5902768261134.html), zwany też nakłuwaczem. Wygodny w obsłudze, dzięki sprawnemu mechanizmowi oraz gromadzie ostrzy, pozwala na rozbicie mięsa bez użycia nadmiaru siły. Siekacz do mięsa ułatwi też równomierne rozprowadzenie ulubionych przypraw, które bez problemu dostają się w głąb mięsa.

iStock_000002028949XSmallNiezbędnymi elementami by stworzyć idealną potrawę mięsną, są patelnie i brytfanny. Aktualnie co raz modniejsze stają się te z powłoką ceramiczną, którą cechują higieniczność i brak wpływu na przygotowywaną żywność.

Wybierając akcesoria kuchenne, należy mieć na uwadze fakt, że nie wszystkie okazje zakupowe są w rzeczywistości okazjami. Warto sprawdzić opinie o producencie i produkcie aby wybrać optymalny produkt w atrakcyjnej cenie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *