W poszukiwaniu krakowskich knajpek

Kraków niewątpliwie należy do jednego z najbardziej urokliwych miast w Polsce. Wiele osób chętnie odwiedza rozmaite restauracje czy kawiarnie. Ich ilość może jednak przytłoczyć każdego turystę, warto więc wcześniej wybrać kilka do których bezwzględnie będziemy chcieli się udać.

kr1Poszukiwania idealnej cafe kraków możemy rozpocząć od Placu Mariackiego – w sercu którego ukryte jest kilka pełnych klimatu miejsc. Niezależnie od naszych oczekiwań, na pewno uda nam się znaleźć lokal z dobrą, gorącą kawą i smacznym ciastem. Zanim jednak zatrzymamy się w nim zatrzymamy, warto sprawdzić w Internecie menu oraz ceny. Kraków nie należy do najtańszych miast i niejednokrotnie potrafi nieprzyjemnie zaskoczyć przyjezdnych.

Nie tylko w centrum można znaleźć miejsca warte – dobra kawiarnia kraków może znaleźć się nawet na Bieńczycach. Warto więc rozszerzyć swój obszar poszukiwań nie tylko do ścisłego centrum. Najlepszym źródłem wiedzy o miejscowych kawiarniach są zawsze ludzie mieszkający w danej okolicy. Warto więc przełamać swój strach i zapytać osoby na ulicy o ich ulubione lokale. Wiele z nich nierzadko jest ukrytych i ciężko do nich trafić osobom nie orientującym się najlepiej w topografii Krakowa.

Podobnie sytuacja wygląda kiedy chcemy coś zjeść – najlepszym źródłem wiedzy, poza miejscowymi, są także studenci z uczelni znajdujących się w pobliżu. Często będą w stanie wskazać nam miejsca, które nie tylko mają smaczne jedzenie, ale także tanie. Jeżeli jednak pałamy niechęcią do takiego sposobu zbierania informacji, pomocny będzie Internet. Fora oraz serwisy społecznościowe kipią od informacji, wystarczy wpisać „restauracja kraków” by odkryć masę recenzji, wpisów na blogach oraz opinii zamieszczonych w różnych zakątkach Sieci.

kr3

Kiedy jednak nie dysponujemy dostępem do Internetu – warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów wybranego przez nas miejsca. Restauracja nie powinna świecić pustkami, o jej jakości zawsze najlepiej świadczy ilość odwiedzających ją osób. Pusty lokal od razu powinien nam sugerować, że nie dostaniemy w nim zadowalającego posiłku. Warto też przyjrzeć się właścicielowi danego miejsca. Jeżeli wybraliśmy się do włoskiej trattorii. a jej gospodarz okazuje się być rodowitym Włochem, możemy być spokojniejsi o jakość potraw i ich autentyczność.

kr2Istotnym czynnikiem jest także zapach panujący w lokalu – strzeżmy się wszelkich miejsc pachnących chemicznymi odświeżaczami powietrza. Restauracja zawsze powinna pachnieć jedzeniem w niej podawanym. Stosowanie chemii często oznacza, że właściciel może próbować coś zamaskować, na przykład zapach nieudanych, spalonych kotletów. Źle o danym miejscu świadczy także zbyt długie menu. Nie ma możliwości by kucharz był w stanie dobrze przygotować wszystkie z, przykładowo, pięćdziesięciu potraw zawartych na liście. Nie wierzmy również, że zna się on doskonale na kuchni włoskiej, francuskiej, polskiej i chińskiej. Menu składające się z potraw z różnych miejsc świata powinno dać nam do myślenia i skutecznie odstraszyć od danego miejsca.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *